maç

artık sitemizde maç yayınlanmayacak.

13 Eylül 2013 Cuma

Rabia İşareti (Selamı) Ne Demek-Ne Anlama Geliyor Amacı Ne ? 2013

Rabia İşareti (Selamı) Ne Demek-Ne Anlama Geliyor Amacı Ne ? 2013


on zamanlarda sosyal medyada sıkça rastladığımız “R4BİA” işaretinin ilginç bir öyküsü bulunmaktadır. İşaret, bazıları için direnişi bazıları için ise özgürlüğü simgeliyor.
Son zamanlarda sosyal medyada sıkça rastladığımız “R4BİA” işaretinin ilginç bir öyküsü bulunmaktadır. İşaret, bazıları için direnişi bazıları için ise özgürlüğü simgeliyor.

Hikâyesine gelecek olursak, “R4BİA” işareti aslında mısırdaki askeri darbeye karşı direnişin merkezi olan “Rabiatü’l Adeviyye” meydanında ortaya çıkmıştır. Bu işareti ortaya çıkaranlar bu meydanda mısır rejiminin 3 Temmuz 2013 tarihinde açtığı ateş sonucu öldürülmüştür.  Bu olaylardan sonra “R4BİA” işareti sosyal medyaya sıçrayıp dünyada en hızlı popüler logo olmayı başarmıştır.

Bu işaret için İngilizce, arapça ve Türkçe yayın yapan bir internet sitesi kurulmuştur. www.r4bia.com internet adresinde uluslararası kamuoyunu dikkate alarak işaretin nasıl doğduğunu ve logonun ne anlama geldiği anlatılıyor.

Bizim ülkemizde neden bu kadar popüler olduğu ise başbakan Erdoğan’ın bir mitinginde bu işareti yapmasıyla hızla yayılmıştır. Diğer bir etken ise mısırdaki muhaliflere destek amaçlı olduğu söyleniyor.  Birkaç haber ile bu işaretin marka olucağı söyleniyor ne kadar doğru bilinmez ama dünyada bu işaret ve logo hızla yaygınlaşıyor. Ülkemizdeki ünlü kişiler tarafından da desteklenmesi işaretin ülkemizde ne kadar popüler olduğunu açıklıyor.

İşaret için sitede yer alan açıklama şöyle:


Bu işaretin sahipleri; 3 Temmuz 2013 tarihinde Mısır’da yapılan askeri darbe tarafından Rabiatü'l Addeviyye meydanında şehit edildi.

Mısır tarihinin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı için kullandıkları oylarına, inançlarına, özgürlüklerine ve geleceklerine sahip çıkmak isteyen Mısır halkı, dünya tarihinde eşi benzeri olmayan direnişlerini 28 Haziran 2013 tarihinde Rabiatü'l Adeviyye Meydanında başlattı.

Dört parmaklarıyla işareti ilk defa o meydanda yaptılar. El işaretinin ilk kim tarafından yapıldığı, fikrin kime ait olduğu hiçbir zaman bilinmedi.

İki ay sonra meydanda işareti yapanlara bunun ne anlama geldiği sorulduğunda şöyle açıkladılar: “Bunun adı ‘Rabia İşareti’dir. Arapça’da Rabia ‘dördüncü, dört’ demektir. Bu meydanın adı, İslam'ın ilk asırlarında Kudüs'te vefat eden, Allah’ın takvalı kullarından Rabiatü'l Adeviyye hanımdan gelir. Çünkü Rabia ailesinin dördüncü evladı olduğu için bu ismi almıştı. Buna vurgu yapmak için bu işareti yapıyoruz. İkinci önemli konu Muhammed Mursi, Cemal Abdunnasır, Enver Sedat ve Hüsnü Mübarek'ten sonra Mısır’ın dördüncü Cumhurbaşkanı oldu. Onu da hatırlatmış oluyoruz. Ayrıca Tahrir Meydanı’ında darbeye destek vermek için toplananlar iki parmaklarıyla ‘zafer işareti’ yapıyor. Biz onlarla bir olamayız. Onlardan ayrılmak için bu işareti yapıyoruz ve yaygınlaştırıyoruz.”

Meydanda bu açıklamaların yapıldığı 14 Ağustos 2013 sabahında Mısır ordusu tarihin gördüğü en büyük sivil katliamı yapmak için Meydana müdahale etti. Şehit edilen binlerce kişi arasında muhtemelen bu işaretin anlamını açıklayanlar da vardı. İşareti son kez yapanların görüntüleri ve fotoğrafları bu sitede yayınlanıyor.

"Rabia işareti" Mısır’daki sivil katliamından sonra daha belirgin bir şekilde fark edildi ve çok hızlı bir şekilde tüm İslam dünyasına yayılmaya başladı.

İşaret, kısa süre içinde, Mısır’da katliama maruz kalan binlerce sivili görmezlikten gelen Doğu'nun ve Batı'nın tüm ülkelerine ve sistemlerine isyan eden herkesimden Müslüman kitlenin sembolü oldu.

Tüm dünyada yaygınlaşan bu işarete çizilen onlarca logo içinde sarı ve siyah renklerle yapılan bir logo daha çok yaygınlaştı. İnsanlar bu logoyu heryerde kullanmaya başladı. Logoyu çizenlerin, sarı rengi Müslümanların ilk kıblesi Kudüs’te bulunan Kubbetüs Sahra’nın altın sarısı kubbesine, siyah rengi de Kabe-i Mükerreme'nin siyah örtüsüne atıfla kullandığı belirtilir.

İşaret büyük bir uyanışa vesile olan Rabia şehitlerinin bereketiyle tüm dünyaya yayıldı, Ümmeti Muhammedin malı ve sembolü oldu.

Bu sitede kullanılan “R4BIA nedir?” sorusuna verilen cevaplar tüm dünyada Müslümanların bir şekilde dile getirdiği açıklamalardan seçildi.

Bugün İslam dünyasının aydınları, mütefekkirleri, gazetecileri ve fertleri halen bu işaretin anlamını farklı şekilllerde açıklamaya devam ediyor.

R4BIA işareti; Batı'nın ve Doğu'nun  yıllardır devam eden İslama, Müslümanlara karşı siyasi, ekonomik ve kültürel tüm baskısına, zulmüne ve katliamlarına karşı bir uyanışın sembolüdür.

Batı’ya ait çifte standart demokrasi, insan hakları, özgürlük, eşitlik, yaşam hakkı gibi tüm kavramlar Bosna’da, Filistin’de, Suriye’de ve son olarak Mısır’da iflas etti. R4BIA işaretiyle beraber bu ve benzeri kavramlar bu kez İslam dininin referanslarıyla yeniden üretilecektir.

Allah’ın (cc) yardımıyla bu uyanış; inancı ve kökeni ne olursa olsun dünyada adalet, özgürlük ve hakkaniyet arayan her ferde ilham kaynağı olacaktır.

Bu işaretle yaygınlaşan hak ve özgürlük arayışındaki her hayırlı işe destek vermek bir insani erdemliktir.

Bu işaret ve şehitlerin bereketi, Doğulu ve Batılı işgal ülkelerinin parçaladığı ve sınırlarını belirlediği Müslüman halkları, ülkeleri yeniden birleştiriyor.

Hiçbir ülke, hiçbir grup ya da fert bu işareti tek başına sahiplenmeyerek Allah (cc)'ın şehit kanlarıyla verdiği uyanış bereketini gölgelemiyor.

Bu sitenin sahipleri de bu işaretin sahibi ve yönlendiricisi değildir, İslamın hizmetkârlarıdır.

Ümmeti Muhammed yolunu kendi bulacaktır.

"Allah'a tevekkül et; Vekil olarak Allah Yeter." (Ahzab Suresi 3. Ayet)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder